Naturalne ozdoby świąteczne

Jak co roku poza dobraniem odpowiedniej choinki należy pomyśleć o jej ozdobieniu i dekoracji mieszkania. Tegoroczna moda to przede wszystkim taka, która idzie zgodnie z naturą i ekologią. Jasne, że najłatwiej jest po prostu kupić sobie słomiane czy drewniane ozdoby i już. Jednak dla tych, którzy chcą mieć przede wszystkim ogromną satysfakcję z własnoręcznie wykonanych ozdób choinkowych zapraszam do dalszej lektury.

Owocowa choinka

Wystarczy trochę wyobraźni i niewiele więcej pracy, aby nasza choinka była przyozdobiona suszonymi owocami. Najlepiej do tego nadają się oczywiście cytrusy – pomarańcze, mandarynki, cytryny, limonki i grejpfrut. Owoce (oczywiście umyte!) kroimy w cienkie plastry – takie o grubości około 0,5 centymetra. Następnie plasterki owoców kładziemy na papier – najlepszy jest zwykły papier do drukarki (nie polecam gazet!) i całość kładziemy na kaloryfer. Wystarczy raz dziennie przewrócić owoce na drugą stronę. Po mniej więcej dwóch dniach owoce powinny być już odpowiednio ususzone. Na koniec wystarczy igłą i nitką zrobić „uszka” i możemy dekorować choinkę.

Orzechy i szyszki

Z nich również można zrobić ciekawe ozdoby. Orzechy im bardziej wysuszone tym lepsze – w miejsce po szypułce wbijamy zapałkę główką na zewnątrz. Nitką ostrożnie obwiązujemy główkę i robimy pętelkę tak aby całość można było zawiesić na choince. Z szyszkami jest troszkę trudniej – moim zdaniem najłatwiej od razu obwiązać delikatnie nitką i zawiesić na naszą choinkę. Dla lepszego efektu można również pomalować zarówno orzechy jak i szyszki sprayem – złotym czy srebrnym. Kupimy je w każdym markecie budowlanym za około 12-14 złotych.

Makaronowe Aniołki

Dla osób z większą ilością czasu polecam zrobienie makaronowych aniołków. Nie jest to nic trudnego jednak wymaga więcej poświęcenia i cierpliwości. Potrzebować będziemy różnego rodzaju makaronów – kokardki, penne, świderki, muszelki itd. oraz klej – najlepiej taki w pistolecie klejący na ciepło. Samo wykonanie nie jest skomplikowane i właściwie tylko od naszej fantazji zależy efekt końcowy. Polecam również pomalowanie aniołka sprayem. Koniecznie trzeba również przygotować pętelkę do zawieszenia aniołka na choince. Na zdjęciu znajdą Państwo efekt końcowy – przy sklejaniu własnego aniołka należy pamiętać o niedużych ilościach kleju.

Choinka z katalogu

Bardzo ciekawą i łatwą do zrobienia ozdobą świąteczną jest nietypowa choinka robiona z jakiegoś katalogu czy też książki. Osobiście polecam format A4, około 250-300 stron. Moim zdaniem bardzo dobrze nadają się do tego katalogi biur podróży. Po pierwsze wyrywamy okładkę. Samo składanie jest czasochłonne jednak w godzinę uda nam się zrobić oryginalną choinkę. Strona po stronie najpierw zaginamy prawy górny róg do grzbietu a następnie całość jeszcze raz do środka. Początek przypomina składanie samolotu. Wystającą dolną część zaginamy do środka. Efekt końcowy sprawa, że naprawdę warto!

Makaronowa choinka

Świetnie wygląda jednak wymaga sporo pracy – aczkolwiek bardzo łatwiej pracy. Z kartki z bloku robimy stożek. Żeby się nie rozleciał polecam podkleić go od środka mocną taśmą klejącą. Potrzebny nam będzie drobny makaron (muszelki czy podobny) oraz pistolet z klejem. Makaron jedne obok drugiego gęsto przyklejamy w rzędach do wcześniej zrobionego stożka. Na koniec również polecam pomalowanie całości złotym sprayem. Można również w niektóre miejsca dokleić czerwony czy inny koralik. Całość wygląda bardzo efektywnie i elegancko.

autorem artykułu i zdjęć jest Marcin Małysz. Data pierwszej publikacji: 16.12.2010

CZYTAJ WIĘCEJ

Exit mobile version