Grill elektryczny w domu

Jeśli pogoda nie dopisuje, lub gdy po prostu nie mamy własnego domu z ogródkiem, a mamy wielką ochotę na potrawy z grilla- nic prostszego, skorzystajmy z grilla elektrycznego! Grille elektryczne wybierają właśnie przede wszystkim ci, którzy z powodu braku własnej przestrzeni (ogród, działka) nie mogą grillować w tradycyjny sposób. Dużym zainteresowaniem cieszy się on również u osób stosujących zdrowy tryb życia, u amatorów zdrowej, beztłuszczowej żywności. Ten sposób grillowania jest również szybszy i łatwiejszy niż grillowanie tradycyjne.

Wyróżniamy kilka typów grilli elektrycznych. Ze względu na funkcje i typ konstrukcji możemy je podzielić na otwarte i zamknięte.

Grill elektryczny otwarty

W zasadzie nie różni się wiele od typowego grilla poza tym, że nie dymi. Powierzchnia grillowania może być zarówno w formie żeber jak i płaska. Najpopularniejszym rodzajem grilla otwartego jest zdecydowanie raclette. Model ten może posiadać różne rodzaje płyt, zarówno okrągłe, jak i prostokątne. Zazwyczaj posiada niezbyt dużą powierzchnię grillowania. Posiada za to różne poziomy, lub trójkątne minipatelnie, na których można przygotować potrawy nie tylko ściśle kojarzone z grillem, jak na przykład jajka sadzone. Dzięki temu każdy domownik będzie mógł usmażyć sobie co innego. Dym jest eliminowany dzięki zastosowaniu naczynia z wodą, do którego spływa tłuszcz i zapobiega zadymieniu pomieszczenia. Ponadto grille otwarte mają zawsze bardzo atrakcyjny design, może więc stać w naszej kuchni na widoku.

Grill elektryczny zamknięty

Czyli taki, który posiada pokrywę z tworzywa lub szkła hartowanego. Tu mamy do wyboru wersję z rusztem lub z płytą. Pierwszy model składa się z metalowego rusztu, pod którym umieszczona jest grzałka. Jest tańszy, ale główną jego wadą jest to, że skapujący tłuszcz może wyciekać i brudzić. Typ z płytą łatwiej utrzymać w czystości, gdyż grzałką zamiast rusztu umieszczona jest metalowa płyta z teflonową powłoką, a tłuszcz spływa przez otwory do specjalnej rynienki.

Grill elektryczny składany tzw. walizkowy

Pokrywa w tym grillu zamyka się, co sprawia, że działa trochę jak gofrownica, więc nasze przekąski są grillowane jednocześnie z dwóch stron. Dzięki temu potrawy przyrządzane są jednocześnie z dwóch stron i nie ma potrzeby ich przewracać. Oszczędzamy więc tym samym czas.

Korzystanie z grilla elektrycznego w domu ma mnóstwo zalet. Najważniejszą z nich jest to, że podczas smażenia urządzenie nie wydziela dymu. Nie musimy się martwić o zadymione pomieszczenie czy narzekania sąsiadów zza płotu. Jedyne, co możemy odczuwać podczas przyrządzania potrawy to zapach przygotowywanych smakowitości. Zaletę przyrządzania potraw grillowanych elektrycznie docenia się zwłaszcza wtedy, gdy pogoda nie sprzyja przebywaniu na świeżym powietrzu. Wcale więc nie musimy czekać do wiosny, czy lata by delektować się pysznościami z grilla.

Ponadto ten sposób grillowania jest higieniczny i zdrowy. Nie ma mowy o zagrożeniu dla naszego zdrowia. Niezdrowe związki, powstające ze spalania węgli (jak w grillu tradycyjnym) nie występują.

Autorką artykułu jest Anna Wołoszyn

Zdjęcie: neepster

CZYTAJ WIĘCEJ

Exit mobile version