Jak wybrać frytkownicę

Któż z nas nie lubi od czasu do czasu pozwolić sobie na pyszne, chrupiące frytki? Jeśli jesteśmy amatorami ziemniaczków przyrządzonych właśnie przy pomocy frytkownicy, powinniśmy zaopatrzyć naszą kuchnie w to właśnie urządzenie. A czym powinniśmy kierować się przy zakupie frytkownicy? Oto kilka wskazówek, które pomogą kupić nam odpowiednie dla naszych potrzeb urządzenie.

Po pierwsze, nie sięgajmy po pierwszy lepszy produkt będący na promocji w naszym osiedlowym supermarkecie. Taki sprzęt będzie pewnie tańszy niż znanej, renomowanej firmy, ale pamiętajmy, że urządzenia to ma nam służyć lata. Warto więc wziąć pod uwagę jego jakość. Przed zakupem dobrze jest zapoznać się z ofertą w Internecie, porównać ceny i parametry urządzenia.

Szczególną uwagę należy zwrócić na filtr w urządzeniu. Dobry filtr pozwoli na ograniczenie rozprzestrzeniania się zapachu smażenia po całym domu. Nie zawsze bowiem wystarczy tylko otworzyć okno by pozbyć się zapachu. Najskuteczniejsze są filtry węglowe, redukują zapachy i wydobywanie się pary.

Wybierając frytkownicę bierzemy pod uwagę jej pojemność. Tu należy odpowiedzieć sobie na pytanie, dla ilu osób będziemy smażyć frytki? Istnieją bowiem na rynku frytkownice o różnych pojemnościach. Nie ma sensu kupować dużej frytkownicy, kiedy mieszkamy sami i posiłki w niej będziemy przyrządzać tylko dla siebie. Szkoda energii, którą urządzenie zużyje na ogrzanie zbyt dużej ilości oleju. Pamiętajmy jednak, że ilość oleju musi być dostosowania do wielkości produktu, który smażymy. Produkt ten musi być całkowicie zanurzony w oleju. Z pojemnością naczynia na olej, wiąże się bezpośrednio wielkość koszyczka, w którym będziemy smażyć nasze produkty. Pojemność takiego koszyczka waha się od 0,6 do 1,3 kg. Wszystko zależy od tego, jak dużą ilość produktu chcemy na raz usmażyć.

Frytkownica firness na łyżkę oleju, czytaj więcej >

Następnym ważnym kryterium przy wyborze frytkownicy jest jej moc. Moc określa maksymalną wydajność energetyczną urządzenia, tzn. im większa moc, tym dłużej urządzenie może pracować bez przerwy i szybciej się nagrzeje. Chyba wszystkie frytkownice posiadają funkcję regulacji mocy. Dzięki temu możemy dopasować temperaturę oleju do smażonej w niej potrawy.

Dobrze by było, gdyby frytkownica posiadała funkcję zabezpieczenia przed przegrzaniem. Pozwoli to na wyłączenie urządzenia w odpowiednim momencie. Niektóre frytownice posiadają programator czasowy. Po ustawionym przez nas czasie urządzenie wydaje sygnał dźwiękowy.

Ważne jest także utrzymywanie frytkownicy w czystości. Najlepiej więc, wybierzmy taką, w której możliwe jest ściągnięcie elementów i dokładne ich umycie, na przykład w zmywarce. Najważniejszym z tych elementów jest naczynie na olej. Mycie misy zintegrowanej z całym urządzeniem sprawia nie lada kłopot. Jest to dość nieporęczne, poza tym ciężej domyć misę z resztek oleju.

We frytkownicy możemy przygotowywać rzecz jasna nie tylko frytki. Można w niej smażyć ryby, skrzydełka, czy chociażby tak ostatnio popularne i lubiane, zwłaszcza przez nasze dzieci, nuggetsy. Możemy także przyrządzać w niej słodkie smakołyki, takie jak pączki czy faworki. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej pomysłowości.

Autorką artykułu jest Anna Wołoszyn

CZYTAJ WIĘCEJ

Exit mobile version