Rodzaje blatów kuchennych

Blat kuchenny pełni bardzo ważną rolę w kuchni, ponieważ to właśnie na nim przyrządza się wszystkie posiłki. Jak również ma istotny wpływ na wygląd naszej kuchni. Ponieważ to on jako jeden z pierwszych od razu rzuca się w oczy, zaraz po wejściu do kuchni. Obecnie na rynku dostępnych jest bardzo dużo różnych blatów kuchennych, dlatego przed zakupem dobrze jest zapoznać się ze wszystkimi typami blatów i wybrać taki, który będzie spełniał wszystkie nasze oczekiwania, zarówno te praktyczne, jaki i te estetyczne.

Drewniany blat

Drewniany blat jest popularny szczególnie w nowocześniejszych kuchniach, choć jeszcze nie wszyscy są do niego przekonani. Najczęściej blaty wykonywane są z wyjątkowo twardych gatunków takich jak: buk, olcha, dąb, mahoń czy też sosna. Zaletą tego typu blatów jest przede wszystkim trwałość i odporność na uderzenia mechaniczne, odporność na chemikalia i wodę. Niektóre gatunki są także odporne na wysokie temperatury. Jak również można go wielokrotnie odnawiać. Natomiast wadą jest to, że należy je regularnie konserwować, jak również nie są one odporne na zarysowanie. Z pewnością jednak tego typu blat doda każdej kuchni wiele ciepła oraz specyficzną i niepowtarzalną atmosferę. Możemy wyróżnić dwa typy blatów kuchennych drewnianych są to:

  • blaty drewniane olejowane – odporne na wysoką temperaturę, jednak po impregnacji drewno będzie stawało się ciemniejsze
  • blaty drewniane lakierowane – tego typu blat szybciej się ściera i nie jest odporny na wysokie temperatury.

Blat szklany

Szklany blat kuchenny wykonywany jest wyłącznie na zamówienie i używa się do tego kilku warstw specjalnego szkła laminowanego, a na wierzch daję się specjalne hartowane szkło. Tego typu blat jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Jeśli chodzi o barwę to taki blat może być matowy, przezroczysty, kolorowy, piaskowy lub we wzory.

Blat ceramiczny

Ceramiczne blaty są powszechnie bardzo popularne. Wykonywane są przeważnie z terakoty czy tez z gresu, ponieważ są to materiały ogólnie bardzo odporne. Zaletą takiego blatu ceramicznego jest właśnie odporność na wodę, uszkodzenia podczas codziennych czynności. Jak również są one dostępne w bardzo szerokiej gamie zarówno wzorów, jak i kolorów. Niestety posiada on także wady, a mianowicie ciężko utrzymać go w czystości ze względu na nierówną powierzchnię. W tym przypadku brud zgromadzony w fugach jest dużym siedliskiem bakterii, co nie jest dobre, ani zdrowe. Jak również nie jest on tak trwały jak blaty innego rodzaju. Jednak, gdy ktoś się na taki blat zdecyduje warto fugi pomiędzy płytkami wypełnić specjalna masą epoksydową, ponieważ bardzo ułatwi to czyszczenie.

Blat granitowy

Blat z granitu jest bardzo elegancki oraz szykowny. Niektórzy sądzą jednak, że sprawia on nieco chłodne wrażenie. Jego zaletami jest to, że jest on odporny na wodę, uderzenia, wysoką temperaturę, środki chemiczne. Jest on bardzo trwały i prosty w utrzymaniu w czystości. Jednak w przypadku, gdy zostanie on uszkodzony to koszty naprawy nie są zbyt małe. Jak również aby go zamontować należy posiadać odpowiednio do tego przygotowane szafki.

Blat marmurowy

Ten rodzaj blatu jest bardzo rzadko stosowany, ponieważ jest on trudny w utrzymaniu, jak również bardzo łatwo go uszkodzić lub przebarwić. Jeśli chodzi o mycie to trzeba to robić wyłącznie specjalnymi preparatami, co niestety jest dość kosztowne. Dlatego lepiej, aby był on stosowany jedynie w formie dekoracyjnej, a nie użytkowej.

Blat metalowy

Metalowy blat kuchenny wykonany jest najczęściej z aluminium lub ze stali nierdzewnej. Tego typu blat montuje się na specjalnej płycie wiórowej lub na specjalnych stalowych stelażach. Zaletą takiego blatu jest przede wszystkim odporność na wysoką temperaturę , uderzenia, wilgoć oraz co najważniejsze jest on bardzo higieniczny. Jak również powiększa on optycznie kuchnię, ponieważ sprawia wrażenie lustra oraz pasuje do innych urządzeń AGD. W przypadku wyglądu może on mieć gładką, nierówną (ryflowaną), metalową lub wypolerowaną powierzchnię. Dobrze wiedzieć, że najłatwiej utrzymać w czystości blaty ryflowane oraz matowe. Dzieje się tak, ponieważ na blacie polerowanym widać każdą plamę, kropelkę wody, a nawet odciski palców. W związku z tym najlepiej jest wybrać taki blat wykonany ze stali kwasoodpornej. Dlatego, że będzie on mocny, trwały oraz odporny na korozję. Natomiast blaty niższej jakości szybko się odbarwiają i łatwo można je uszkodzić.

Blat z kamienia syntetycznego (z corianu)

Corian jest to materiał imitujący prawdziwy kamień. Jest to połączenie około 2/3 naturalnego kamienia z akrylem. Jest to bardzo kosztowny blat. Jednak ma on wiele zalet, jedną z nich jest fakt, że jest on całkowicie wodoodporny, jest odporny na zarysowania, jest bardzo wytrzymały i odporny na środki chemiczne, nie blaknie pod wpływem słońca i jest bardzo higieniczny.

Blat laminowany

Jest to najpopularniejszy rodzaj blatu. Jest on wykonany z laminowanej płyty wiórowej. Jego powierzchnia maże być fakturowana, gładka, matowa, błyszcząca lub półmatowa. Blaty laminowane posiadają przeogromny wybór kolorów oraz wzorów. Może on na przykład imitować drewno, metal, kamień syntetyczny, kamień naturalny (granit, marmur) czy też może on być po prostu jednokolorowy. Jego zaletami oprócz wielkiej gamy kolorów oraz wzorów jest także odporność na bardzo wysoką temperaturę, na zabrudzenia, jest łatwy w utrzymaniu czystości i co najważniejsze jest bardzo tani. Posiada on niestety także pewną wadę , a mianowicie łatwo go zarysować nożem. Blaty laminowane mogą mieć prostą krawędź (softforming). Należy ją wtedy osłonić specjalną listwą. Mogą też mieć zaokrągloną krawędź (postforming) i tutaj należy miejsca łączeń zabezpieczyć silikonem.

Blat z konglomeratu

Blat z konglomeratu imituje naturalny kamień taki jak marmur i granit. Jest on wykonany z zmielonego granitu lub marmuru połączonego ze specjalnymi barwnikami oraz z poliestrową żywicą. Są one trwałe, odporne na wilgoć itp. Decydując się na taki blat lepiej jest wybrać ten wykonany z granitu, ponieważ jest on łatwy w utrzymaniu czystości oraz bardzo trwały. Natomiast marmurowy dużo szybciej się niszczy, ściera oraz wymaga impregnacji. Ogólnie blaty z konglomeratu są tańsze i lżejsze od tych z naturalnego kamienia, lecz niestety prościej jest je uszkodzić.

Blat kompozytowy

Kompozytowy blat kuchenny wykonuje się z naturalnych żywic epoksydowo – akrylowych. posiada on wiele zalet, mianowicie jest wodoodporny, bardzo trwały, łatwy w czyszczeniu, odporny n środki chemiczne, nie odbarwia się na słońcu i nie potrzebuje on konserwacji. Jest dostępny w wielu kolorach oraz wzorach. Jak również może on mieć dowolny kształt. Niestety tego typu blat posiada również wady to znaczy nie wolno stawiać bezpośrednio na nim gorących garnków.

Wybierając blat kuchenny należy zwrócić szczególną uwagę na to, jakie będzie miał on zastosowanie w naszej kuchni. To znaczy czy będzie on pełnił funkcję wyłącznie dekoracyjną czy tez będzie on używany przede wszystkim do tego, aby przygotowywać na nim posiłki. Ważne, aby był on odpowiednio dobrany do naszych potrzeb. Wybór blatów kuchennych jest na naszym rynku bardzo duży, dlatego nawet najbardziej wybredne osoby na pewno znajdą taki, który będzie im idealnie odpowiadał.

(zdjęcie: Adam Mulligan)

Autorką artykułu jest Joanna Rybarczyk