Węgiel wysokokaloryczny czy niskokaloryczny?

Samodzielne ogrzewanie domu to duże wyzwanie. Kupując węgiel do pieca trzeba pamiętać o kilku zasadach, dzięki, którym ogrzejemy dom nie przepłacając za nieefektywny węgiel. Węgiel węglowi nie jest równy. Różne rodzaje węgla charakteryzują się zróżnicowaną kalorycznością. Polski węgiel to ok 24-30MJ/kg co daje ok 6,5-8,5kWh/kg. Im bardziej kaloryczny czyli bardziej wydajny węgiel tym droższy.

Mniejsza kaloryczność węgla oznacza, że będziemy potrzebować więcej miejsca na jego składowanie. Będziemy musieli też częściej ładować go do kotła i częściej usuwać popiół.

Węgiel o wyższej kaloryczności zabierze mniej miejsca, ale charakteryzuje się on większą ilością substancji smolistych i gazowych. Okazuje się też, że węgiel o wyższej kaloryczności przy paleniu na niskiej mocy trudno dopalić do końca. Tak więc nie wykorzystamy go w 100%. Żadna z tego dla nas oszczędność.

Dobrym rozwiązaniem jest zakup węgla o wysokiej i niskiej kaloryczności. W najzimniejszym okresie roku używanie węgla o wysokiej kaloryczności jest uzasadnione ekonomicznie. W cieplejsze dni jesienne i pod koniec zimy warto używać węgla o niskiej kaloryczności.

Węgiel wysokokaloryczny czy niskokaloryczny

zdjęcie: oatsy40 / flickr