Mikrofalówka w kuchni

Pierwsze mikrofalówki pojawiły się w sklepach AGD w Polsce dopiero w latach 90′ ubiegłego wieku. W ciągu kilkunastu lat ewoluowały, obecnie można w nich nie tylko podgrzać jedzenie ale też grillować, piec i gotować.

Sercem mikrofalówki jest energia elektryczna magnetron. Mikrofalówka działa tylko gdy jest zamknięta i dzięki temu fale elektromagnetyczne działają tylko na produkty umieszczone w ściśle zamkniętym środku kuchenki mikrofalowej. Na przedniej szybie znajduje się metalowa siatka odbijająca fale elektromagnetyczne. Każda nowoczesna mikrofalówka ma możliwość regulowania mocy elektrofal. Dzięki temu możemy ustawić inny program do rozmrażania jedzenia, a inny do jego gotowania. Fale elektromagnetyczne sprawiają w drganie przede wszystkim cząsteczki wody, to powoduje podgrzanie. Fale o tej częstotliwości dobrze wnikają na głębokość około 25 milimetrów, dlatego duże kawałki mięsa dobrze pokroić na mniejsze przed włożeniem do mikrofalówki.

mikrofalowka samsung
Zdjęcie: Materiały prasowe Samsung

W nowoczesnej kuchni mikrofalówka to element niezbędny. Mikrofalówka może podgrzać jedzenie, szybko podgrzać kawę czy herbatę, rozpuścić czekoladę na wypiek, rozmrozić jedzenie wyjęte z zamrażalki. Mikrofalówki z termo obiegiem mogą również piec. Jedzenie przygotowane w mikrofali zachowują więcej witamin z powodu krótszego czasu przygotowania. Cenne witaminy i minerały nie są wylewane z wodą. Potrawy nie wymagają dodania tłuszczu, są więc mniej kaloryczne i zdrowsze.

Na koniec kilka zasad bezpieczeństwa korzystania z kuchenki mikrofalowej. Nie zaleca się polewania potraf dużą ilością tłuszczu, może on osiągnąć wysoką temperaturę i zapalić się w mikrofalówce. Nie podgrzewajmy jaj w skorupce, kiedy ciśnienie w jajku wzrośnie może je rozsadzić nawet po wyciągnięciu jajka z kuchenki. Do podgrzewania jaj w mikrofalówce potrzebny jest specjalne naczynie, które trzeba dodatkowo kupić. Pamiętajmy, żeby używać tylko naczyń oznaczonych jako bezpieczne do używania w mikrofalówce. Bezwzględnie nie można używać naczyń metalowych lub zawierających metalowe elementy. Nie można wkładać do mikrofalówki sztućców, czy folii aluminiowej.