Płyta ceramiczna w kuchni

Płyty ceramiczne pojawiły się w sprzedaży w latach 70. ubiegłego stulecia. Szybko zyskały na popularności, gdyż jest to nowoczesne, wygodne i proste w obsłudze urządzenie. Zastosowano w nim odporną na obciążenia płaską i gładką szklano-ceramiczną płytę, o dość efektownym wyglądzie. Dzięki takiej powierzchni, płytę tą bardzo łatwo utrzymać w czystości.
Na płycie wyodrębnione są pola grzejne. Przeciętna płyta zawiera ich cztery. Jedno o dużej mocy, dwa o średniej i jedno o małej. Dostępne są również modele, w których liczba pól wynosi trzy lub pięć. Pola grzejne ulokowane na jednej płycie mogą różnić się od siebie czasem nagrzewania i szybkością gotowania. Płyta grzeje tylko w obrębie pół grzejnych, więc powierzchnia wokół nich pozostaje chłodna. Nie ma zagrożenia poparzenia.

Płyta ceramiczna może mieć różne rodzaje pól grzejnych. Standardowe to spiralnie skręcona grzałka, która na to by się nagrzać potrzebuje ok. 15 sekund; szybko grzejne to grzałka w postaci skróconego przewodu grzejnego. Na rozgrzanie potrzebuje już tylko 8 sekund; halogenowe, gdzie elementem grzejnym są lampy halogenowe. Rozgrzewa się w 3 sekundy.
Gotowanie na płycie ceramicznej wymaga użycia specjalnych garnków. Aby gotowanie było ekonomiczne garnki te muszą mieć całkowicie płaskie dno. Najlepiej gdyby dno garnka miało taką samą średnicę jak pole grzejne płyty. Dno garnka powinno być także dość grube, by garnek był odpowiednio ciężki. Dzięki temu gotowanie będzie jeszcze bardziej ekonomiczne. Użycie garnka o nierównym dni e spowoduje bardzo długi czas oczekiwania za zagotowanie np. wody, co z kolei spowoduje duże straty energii.

Nowoczesne płyty ceramiczne posiadają dużo nowatorskich, przydatnych funkcji. Są to na przykład czujniki, które reagują na obecność garnka na płycie. Oznacza to, ze płyta rozpocznie nagrzewanie tylko wtedy, gdy wyczuje ciężar garnka. W niektórych modelach występuje ponadto czujnik auto-focus, który dopasowuje powierzchnie grzewczą płyty do postawionego na niej garnka. Dzięki tym funkcjom możemy zaoszczędzić mnóstwo energii, a więc i pieniędzy. Płyta ceramiczna może być wyposażona także w cyfrowy wyświetlacz. Pokazuje on nam poziom mocy pól grzejnych i umożliwia kontrolę najróżniejszych funkcji płyty. Wyświetlacz pokazuje także, która płyta jest jeszcze ciągle gorąca, minimalizowane jest więc ryzyko poparzenia. Przy często gotowanych daniach możemy zastosować funkcję pamięci. Urządzenie zapamiętuje proces gotowania i w razie potrzeby precyzyjnie go odtworzy. Ciekawą funkcją jest także sensor gotowania, który mierzy temperaturę w środku garnka i reguluje proces gotowania. Dzięki temu nasze potrawy nie będą rozgotowane.
Chyba jedyną wadą płyt ceramicznych jest ich sama cena. Ceny kuchenek z płytą ceramiczną zaczynają się od ok. 1000 zł. Dodatkowym wydatkiem będzie dla nas zakup specjalnych garnków przeznaczonych do gotowania na płycie ceramicznej. Za komplet garnków musimy zapłacić ok. 500-600 zł. Płyta ceramiczna wymaga także stosowania specjalnych środków przeznaczonych do czyszczenia tego typu powierzchni.

Jednakże mimo tych wszystkich początkowych wydatków, warto zainwestować w płytę ceramiczną. Wydane pieniądze zwrócą się w postaci zaoszczędzonej energii, a więc i kosztów z nią związanych.

Autorką artykułu jest Anna Wołoszyn

© 2008 - 2019 domhome.pl.
Wszystkie prawa zastrzeżone.