Wszystko o okapach kuchennych

Okap kuchenny jest bardzo ważnym urządzeniem, które znajduje się praktycznie w każdej kuchni. Zadaniem okapu jest oczyścić nasza kuchnię zarówno z oparów i zapachów, które tworzą się podczas gotowania. Jak również oświetlać strefę gotowania, przez co gotowanie staje się dużo wygodniejsze.

Okap może pracować na dwa sposoby:

  • Jako wyciąg – jest on podłączony do kanału wentylacyjnego. Zapachy są wtedy wydalane na zewnątrz specjalnym przewodem kominowym. W przypadku takiego typu okapu bardzo ważne jest zamontowanie dodatkowych kratek wentylacyjnych oraz należy wtedy dość często wietrzyć nasza kuchnię
  • Jako pochłaniacz – nie jest podłączony do kanału wentylacyjnego. W tym przypadku wszystko odbywa się w obiegu wewnętrznym czyli chodzi o to, że zapachy nie są wydalane na zewnątrz. Natomiast jeśli chodzi o powietrze to jest ono oczyszczane za pomocą specjalnych filtrów węglowych, które muszą być systematycznie wymieniane.

Wymiary okapu są bardzo ważne. Należy tutaj zwrócić szczególną uwagę na średnice wylotu oraz na jego szerokość. Co najważniejsze możemy wyróżnić dwa standardowe wymiary okapów, mianowicie: małe 60 cm oraz szersze 90 cm. Na rynku oczywiście dostępne są także modele o wymiarach niestandardowych takich jak 50 cm, 100 cm lub 120 cm. Kupując okap należy wiedzieć, że powinien on być minimalnie szerszy od szerokości kuchenki, nad którą zostanie zawieszony. Także w przypadku, gdy ktoś planuje zakupić okap kominowy należy wcześniej odpowiednio pomierzyć szerokość klatki wentylacyjnej oraz przewodów odprowadzających.

Praktycznie każdy okap ma oświetlenie. Może to być oświetlenie żarówkowe, halogenowe czy też diodowe. Podczas zakupu należy sprawdzić ile Watt ma dany okap, ponieważ im ma więcej tym większe będzie zużycie energii.

Okap podczas pracy hałasuje na poziomie poniżej 50 – 60 decybeli. Warto jednak podczas zakupów sprawdzić poziom hałasu na poszczególnych biegach tak, aby później nie okazało się, że jest on dla nas za głośny

Wydajność jest to inaczej moc pochłaniacza. Informuje nas ona z jaką szybkością i ile powietrza jest wysysane z kuchni na zewnątrz przez godzinę przy okapie o obiegu otwartym. Czy też jak szybko powietrze poddawane jest oczyszczaniu w filtrach w okapach o zamkniętym obiegu w ciągu godziny. Moc pochłaniacza podawana jest właśnie w metrach sześciennych na godzinę. Często spotykaną wartością jest 300 metrów sześciennych na godzinę. Aby obliczyć jaką wydajność powinien mieć nasz okap w stosunku do wielkości naszej kuchni należy to odpowiednio przeliczyć. Najpierw należy pomnożyć powierzchnię kuchni razy jej wysokość. Następnie aby otrzymać najniższą wydolność okapu do naszej kuchni należy otrzymany wynik pomnożyć razy 6. W przypadku, gdy chcemy wiedzieć jaka powinna być maksymalna wydolność okapu otrzymany wynik mnożymy razy 12.

Okap przeważnie zbudowany jest z blachy kwasoodpornej lub ze stali nierdzewnej, ponieważ musi być odporny na niszczące działanie wysokiej temperatury.

Okap może być sterowany za pomocą przycisków lub suwaków, co jest najbardziej popularne. Można także spotkać okapy sterowane za pomocą pilota lub przycisków dotykowych. Dzięki panelowi sterowniczemu można ustawiać sobie takie rzeczy jak: intensywność oświetlenia lub tryb pracy okapu.

Jeśli chodzi o filtry w okapach to możemy wyróżnić ich dwa rodzaje:

  • Metalowe – są one stosowane we wszystkich okapach. Zbudowane są one ze stali szlachetnej lub z aluminium. Ich zadaniem jest wychwytywanie tłuszczu. Tego typu filtry służą do wielokrotnego użytku. Jeśli chodzi o czyszczenie to można je myć pod bieżącą wodą lub gdy producent dopuszcza to w zmywarce. Tego typu filtry polecane są do okapów odprowadzających powietrze na zewnątrz.
  • Węglowe – Pełni on funkcję pochłaniacza zapachów w obiegu zamkniętym. Co ważne należy taki filtr wymieniać przeważnie co trzy miesiące. Jednak dokładna datę wymiany oczywiście określa producent i tego należy się trzymać, aby okap cały czas dobrze pracował.

Na rynku można spotkać także filtry papierowe, włókninowe lub syntetyczne. Są one stosowane w okapach, które posiadają wskaźnik nasycenia filtrów.
W przypadku okapu należy wiedzieć, że powinien on być zawieszony na wysokości około 70 cm od płyty grzejnej. Jednak najlepiej jest zapoznać się szczegółowo z zaleceniami producenta co do montażu. Ponieważ gdy okap zostanie niewłaściwie wypoziomowany lub źle zamocowany może to zwiększać poziom hałasu podczas pracy lub może on ogólnie źle funkcjonować. Watro także wiedzieć, że niektóre pochłaniacze mogą posiadać specjalny timer, który można ustawić, aby okap sam zakończył pracę po określonym czasie. Na przykład gdy nie ma nas w domu lub gdy jesteśmy bardzo zajęci.

Autorką artykułu jest Joanna Rybarczyk

Okap kuchenny
zdjęcie: chotda / flickr

© 2008 - 2019 domhome.pl.
Wszystkie prawa zastrzeżone.